L’Escala ja compta amb la primera pedra de la seva futura potabilitzadora
L’equipament estarà ubicat en una parcel·la de 5.851 m2 dels terrenys de Mas Martí, a l’est del nucli urbà, i garantirà l’abastament i la qualitat de l’aigua al municipi que, en algun moment puntual, ha ofert paràmetres de ferro i manganès. La previsió és que els treballs durin un any i estiguin enllestits l’estiu del 2025.
Actualment, l’Escala s’abasteix mitjançant quatre pous actius i un cinquè en reserva. L’aigua captada s’impulsa a través de canonades fins als dipòsits d’emmagatzematge, on l’aigua es tracta per ser distribuïda. Són quatre dipòsits, dos dels quals es troben a la zona del Pedró i dos més al Puig Sec, a Montgó.
Ara mateix, el consum anual al municipi és de 2.304.000 m3/any, amb un consum mitjà de 6.312 m3/dia i, durant l’època estival, d’11.362 m3/dia. Amb la potabilitzadora, la capacitat serà de 14.000 m3/dia, amb la possibilitat d’una potencial ampliació en el futur de fins a 21.000 m3/dia.
Un cop l’ETAP entri en funcionament, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona assumirà la gestió de l’abastament d’aigua en alta a l’Escala i també adquirirà la titularitat d’ús tant dels pous com dels terrenys.
Les obres tenen un pressupost de 7 milions d’euros. La majoria els finançarà el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona i la part restant els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, a través de la línia d’ajuts per a inversions en actuacions d’abastament en alta.
El projecte, que s’havia començat a gestar en l’anterior mandat, inclou una línia de tractament d’aigua mitjançant oxidació prèvia de l’aigua amb permanganat potàssic, aeració, barreja ràpida amb coagulant, floculació, decantació, filtració, desinfecció amb raigs UV i, posteriorment, desinfecció amb clor.
Així, es preveu la construcció d’un edifici principal amb estructura prefabricada que allotjarà un decantador, una zona de treball amb possibilitat d’acollir una futura nova línia de filtració, filtres de sorra, dipòsits de recuperació, aigua de neteja i aigua tractada, la desinfecció UV, les sales de clor, quadres elèctrics, un taller i un grup electrogen, la impulsió a dipòsits municipals, la zona de control, les sales de químics de l’obra d’arribada i de la deshidratació de fangs i, finalment, els serveis auxiliars de la planta.
D’altra banda, el dipòsit espessidor de fangs, de planta rectangular, s’ubicarà prop de l’obra d’arribada i al costat de l’edifici de deshidratació, que allotjarà les bombes d’alimentació des de l’espessidor i els equips de deshidratació de fangs. L’edifici de bufadors se situarà a l’extrem oest de la parcel·la.