Jornada sistemes de rizocompostatge per al tractament de fangs a Catalunya

Organitzem la jornada sistemes de rizocompostatge per al tractament de fangs a Catalunya

El passat dijous 14 de març a l’edifici El Sucre de Vic i en col·laboració amb Grup d’Enginyeria i Microbiologia del Medi Ambient (GEMMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya vam celebrar la jornada tècnica per donar a conèixer l’experiència assolida en els darrers anys en sistemes de rizocompostatge per al tractament de fangs i els seus avantatges.

Davant d’una sala amb gran afluència, reconeguts experts i tècnics en tractaments amb sistemes naturals van exposar els seus coneixement, i van aportar la seva experiència pràctica per donar a conèixer aspectes importants del disseny i de l’operació dels sistemes de rizocompostatge

La jornada es va iniciar amb una benvinguda per part del nostre Gerent, Francesc Roca i va continuar amb la Introducció als aiguamolls construïts per part  del Professor Joan García Serrano (Investigador del grup GEMMA, UPC). Tot seguit ser el torn de la Dra. Enrica Uggetti (Investigadora del grup GEMMA, UPC) que va explicar els Principis de funcionament dels sistemes de rizocompostatge, per prosseguir amb l’anàlisis tecno-econòmic d’aquests sistemes per part de Guillermo Iglesias Morera (Tècnic de recerca del grup GEMMA, UPC). De nou, la Dra. Uggetti, ens va aportar tot d’experiències internacionals i nacionals.

La sessió va prosseguir amb tot d’experiències començant per la conferencia Aspectes constructius, un cas d’èxit d’Oriol Martí Falguera (Responsable de  l’oficina tècnica de Transparenta), seguit de l’Experiència en l’operació de les plantes d’Osona de Roger Castellnou (Responsable de Sostenibilitat i Projectes a Depuradores d’Osona) i l’Experiència i avantatges en l’operació de l’EDAR de Riumar, Baix Ebre per part de Paula Aguirre (Directora tècnica de Transparenta).

Finalment la jornada va acabar amb una taula rodona i un torn obert de preguntes, un dinar networking i una visita a la planta de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Així doncs, durant tot un dia, vam poder compartir amb professionals del sector, gestors de sistemes de sanejament, representants de diferents departaments de l’Administració, etc. tot el know how adquirit per la UPC i Transparenta en els sistemes de rizocompostatge per al tractament de fangs, posant de manifest tot un seguit d’avantatges tècniques i econòmiques d’aquesta tecnologia en les plantes de tractament versus sistemes convencionals. A més, també vam poder donar a conèixer com aquests sistemes faciliten assolir els nous marcs normatius d’eficiència energètica, qualitat dels fangs, etc.